keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Mummilan neuleneliö
Mummilan neuleneliöitä neulon aina, kun en muutakaan neuloiltavaa keksi. Mummilan mallilla homma on sopivasti vaihtelevaa ja koukuttavaa (vai pitäisikö sanoa puikottavaa?). Ehkäpä olen mummilan-pitsineulonta-addikti. Enkä halua vieroitukseen!


Kiikkutuolin matto on neulottu kaksinkertaisella pumpulilangalla. Kolmen, n. 50cm x 50cm, neliön pituisen maton päissä on leveä mummilan neulepitsi.Mummilan neliöiden neulonta vanhaan malliin on rattoisaa. Homma hyppäsi heti puikoilleni, kun Femina 70-luvun alussa julkaisi tämän iki-ihanan neliön neulontaohjeen:


Neiön malli 70-luvun Feminassa ja pala mallilla neulotusta kiikkutuolin peitosta.
Neliö aloitetaan kahdella puikolla neulotusta pikkuneliöstä, jonka sivuilta poimitaan silmukat neljälle sukkapuikolle, esim. 4 s kullekin (= 1 nurkkasilmukka + 3 sivusilmukkaa). Neliöön neulotaan koko ajan työn oikean puolen kerroksia, joten kuvion kulkua on helppo seurata.

Kerros alkaa ja vaihtuu aina yhdellä ja samalla ruudun nurkalla. Jokaisen neljän nurkkasilmukan kummallakin puolen lisätään joka toisella kerroksella puikolle neliötä kasvattava langankierto.

Nurkkasilmukoiden ja kokoa lisäävien langankiertojen välinen osuus on vapaasti käytetävissä mallineuleille. Voi neuloa enimmäkseen oikeaa, eikä hommaan kyllästy ollenkaan, kun kasvattaa ruutua yksitotisten kerrosten välillä vaihteeksi vähän pitsi- tai pintakuvioin.

Neuleen kasvaessa sukkapuikot vaihdetaan pyöröpuikkoon ja tarvittaessa aina pidempään pyöröpuikkoon. Pyöröpuikoille päästyä neule kasvaa coolisti, kun ei tarvitse siirtyä sukkapuikolta seuraavalle. Kerroksen vaihtumisen nurkalla vaan päätetään mitä seuraavalla kerroskierroksella neliön sivuilla tapahtuu. Neliön voi päätellä valmiiksi koska vain, tai neuloa niin suureksi kuin puikko kiltisti kiikuttaa.

Palaan usein neulomaan neliötä tuttuun, mummilan tapaan. Niitä on tullut neulottua ihan tarpeettomastikin, huvin vuoksi vaan. Ne huvitteluneliöt ovat sitten usein päätyneet löhöilytyynyn päälliseksi.


Vaaleankeltaisesta viskoosista tuolin istuintyynyn päällisenä parhaat päivänsä nähnyt neuleneliö


Nyt on menossa, pyöröpuikoila jo, 😊 , neuleneliö valkoisesta vauvalangasta:


Valkoista vauvalankaa mummilan neuleneliöksi pyöröpuikolla. Tukkapinni on neuleessa kerroksen vaihtumisen merkkinä. 

En oikeastaan vielä yhtään tiedä mitä tästä tulee. Lankaa oli jonkin verran ja neulon sen pois. Ehkäpä tästä voisi tulla vaikka semmoinen yhdestä isosta mummilaneliöstä rakentuva röijy / lukunuttu. Mummilan neliö nutuksi, sitten vähän patenttia tai joustetta etu- ja kaulurireunamalle sekä hihojen jatkeeksi, tähän tapaan:
Tämänmallisessa lukunutussa ei yhtään haittaa, vaikka homma hoituisi loppuun jollain toisella lankalaarin langalla.

Tai sitten tämäkin neulelma liittyy keskeneräisten kudelmien klubiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti