maanantai 26. syyskuuta 2016

Rasioita ja laatikoitaEnnen kengät tulivat kotiin aina kenkälaatikoissa, joille oli jatkossakin käyttöä. Kenkäkauppias pakettinarutti kenkälaatikon, teki narusta kantolenksun ja kiinnitti siihen vielä pakettinappulan.Pakettinappula In memoriam


Se oli n. pienen pikkurillin pituinen ja paksuinen puinen nappula, joka solmittiin pakettinarun lenksuun. Jollei halunnut kantaa pakettia narulenksusta, joka saattoi hiertää painanteen käteen, haarukoitiin pakettinappula kahden sormen väliin, nyrkin sisään. Kauppareissulla saattoi kertyä useita pakettinappuloituja ostoksia ja aikuisen nyrkkiin mahtui monta pakettinappulaa, joiden päissä ostokset riippuivat niin kätevästi kotiin. Pakettinappuloista tietenkin askarreltiin esim. pannunalustoja. Puiset pakettinappulat väistyivät, niiden tilalle tuli värikkäät, plastiikkiset paperinappulat, joihin usein oli valimossa printattu kaupan tai brändin nimikin.


Kenkälaatikoihin vanhempani arkistoivat tärkeitä papereita ja valokuvia. Minäkin tarvitsin kenkälaatikoita. Kävin leikkikoulua kirkon alakerrassa. Koulupäivä oli parituntinen, kerran viikossa. Leikkikoulun hyllylle piti jokaisen lapsen kotoa tuoda kenkälaatikko, jossa säilytettiin omat tarvetavarat, ainakin askartelusakset ja puhdas nenäliina.

Vähän isompana kuljetin, kenkälaatikossa tietenkin, posliinimaalausvälineeni rouva Widnäsin tunnille. Olin oppilaista nuorin, joten olin torstai-illan ryhmässä. Silloin taustalla meitä viihdytti radiosta Markus-sedän lastentunti. 

Kenkälaatikko toimi hyvin leppäkerttufarmina. Keväällä keräsimme metsän reunasta, lehtien alta, vielä tarvihorroksessa torkkuvia leppäkerttuja. Toimme ne kotiin ja sisustimme niille kenkälaatikkoon maiseman, jossa on hyvä heräillä kesään. 

Kenkälaatikoista tehtiin omaksi iloksi joskus tirkistyslaatikoita. Laatikon sisään rakennettiin satumaa, leikattiin kanteen sellofaani-ikkuna ja päätyyn tirkistysreikä. Tirkistysreiästä katsottuna näkymä laatikon sisällä oli aina lumoava.


Hurmaava kenkälaatikko
Tässä kaikista hurmaavin kenkälaatikkoni. Siinä on kanniskelua varten nyörihantaakit ja se aukeaa päädystä vetolaatikkona. Ominaisuuksiltaan ehdottomasti ylivertainen siis. Eikä sisältökään kisassa kalpene: herttaisissa kengissä on kultainen sisus ja pohjissa riikinkukkoja.

Kauniita suklaalaatikoita saatiin joulupukilta ja jälkeen suklaiden niissä säilytettiin kildet ja paperinuket.

Kultasepät pakkaavat joskus vieläkin korut tyylikkäisiin, liikeen omiin pahvirasioihin, joihin sitten voi lajitella vaikka nappeja ja neppareita. Korun pehmikkeenä lapsuuteni rasioissa oli pastelliväristä (!) pumpulia, joka minusta oli jokseenkin yhtä hieno juttu kuin se rasian korukin.

No varmaan olen jo ainakin itse vakuuttunut että laatikot, ja rasiat etenkin, kuuluvat kategoriaan "mun juttu". Niissä varmaan kiehtoo se kutkuttava jänskätys: mitähän se sisältää... 

Olen rasioidensuojelija-aktivisti, ettei vaan rasiat maailmasta pääse loppumaan. Hoidan osuuteni: teen ihan rasiasarjoja kuvankäsittelyssä printteriin, sitten vähän napräämistä ja jotain kivaa sisään. Rasioita voin tehdä muutenvaan, vaikken vielä edes tietäisi mitä sisään sittemmin pistän. Usein se sisälmyskin valmistuu kuvankäsittely-printteri-näpräys-tuotantolinjalta.

Rasioita olen tehnyt ainakin pikkulahjoiksi, visiittituliaisiksi ja nami- tai ennustekätköiksi kattaukseen, lautasen viereen jokaiselle oman.
Joulurasiallinen onnentähtiä
Kortinkorvikereasia joulunaikaan: n. 5x5x2,5 cm kokoinen rasia aukeaa sivulta tai pinnan pyöryläsulusta, pyörylässä sesonkitoivottelu ja sisällä tusina onnentähtiä, joissa lukee hyvääjoulua niissäkin.
Kattausrasia rotanvuoden alkaessa

Kortinkorvikerasia uudenvuoden kattaukseen rotanvuonna: pyörylässä pöytäpaikoituksen osoittava nimi, sisällä henkilökohtainen, kiinalainen vuosihoroskooppi tai kaikille sopiva katsaus tulevaan vuoteen: kuvan taitelmassa lohikäärmeen vuoden todennäköisyydet.
Pikkuinen kirja lahjarasiassa

Toivon Sinulle, että... : n. 3,5x3,5x1,75 kokoinen rasia, jonka sisällä pikkiriikkinen kirja. Kirjan sivuille listattu kaikenkattavat toiveet.

Kortinkorvikerasia onnentähdille
Onnentähdet tulivat elämääni kaukoidässä kotoillessamme, neljännesvuosisata sitten. Niitä olen siitä pitäen näprännyt varmaan ainakin kylpyammeellisen.
Alunpitäen tein kortinkorvikeboxin erityisesti tusinalle onnentähtiä. Jouluversion tähtiboxista näytin tuossa vähän ylempänä. Tätä kortinkorvikeboxia olen varioinut saajaa ajatellen moneen väriin ja tyyliin. Tähtiboxiksi printtaan esim. tämmöisen pirtsakan:
Rasia onnentähtisikermälle
Klikkaa DIY-ohjeeseen
...ja boxin sisään printtaan, A4lle justiinsa sopivan, 12 onnentähden nauhaston, josta taittelen rasian sisään tähdistön:
Onnentähtisuikaleet
Klikkaa DIY-ohjeeseenKukapa ei tarvitsisi jonkimoista tähdellistä rasiaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti