maanantai 26. syyskuuta 2016

Kiinanlyhty paperistaKiinalaiset lyhdyt valaisevat kiinalaista perinnettä. Katselen niitä niin mielelläni. Minulla on pinkassa oranssinpunaista (lempivärini), ihan tavallista printterinpaperia. Joskus kaamosaikaan keksin tehdä siitä kiinalaisen lyhdyn.

Leikkasin lyhdyn ylä- ja alakertaan siitä lempparipunaisesta printterinpaperista kuusi tahoa kumpaankin. Sillälailla, että kustakin paneliluiskasta riittää taitettavaa lyhdyn sisään, liimattaviksi toisiinsa ja antamaan rakenteelle ryhtiä. Paneleihin printtasin kiinalaista kuvitusta. Kun molemmat kerroskehät olivat muodossaan, hain lankakopasta punaista pumpulilankaa sitomaan kehät yhteen ja ripustamiseen. Nurkkiin liimasin paperista pillit. Joulupakettinauhasta sai kaivattua kullitusta reunamille. Kiillon ja lisävankkuuden printteripaperi sai koulumuovista. Viimeksi vielä vähän lisää värejä lankakorista tasseleihin. Ei ollut vaikeaa, mutta aikaa meni miettiessä, päivä päätä käännellessä. Vaan mitäs tuosta. Se aika oli sitten pois turhasta napostelusta ja tositeeveeturrasta.

Valmis lyhty on kaikkinensa 36 cm korkea ja ilman tasseleita parinkymmenen sentin korkuinen. Se viihtyy hyvin Little Chinassa, vessan ikkunalla. Patterista nouseva lämpö liikuttelee siellä niin nätisti tasseleita hiljalleen.
Paperinen kiinanlyhty lankatasselein


Projekti käynnisti vimmatun lyhtytuotannon. Eihän tämmöiselle koleeriselle sangviinikolle yksi leiskuvan punainen lyhty riitä alkuunkaan.

Seuraavan proton tein yksinkertaisemmin ja pienempänä. Nurkkien pillit taitetaan paneliluiskasta nekin ja kerrosten panelit yhdistetään lyhdyn sisällä toisiinsa niin, että sisään jää tila patterillatoimivalle tuikkukynttilälle. Panelit mitoitin niin, että 2 paneliluiskaa yläkertaan ja 2 alakertaan mahtuu printattavaksi yhdellä a4lla. Lyhtyyn tarvittavat paperiosat pursuavat printteristä siis 3lla A4lla. Ei meillä tuhlailla. Sitten vaan vähän taittelua, lankaa sidontaan ja ripustukseen. Tasselit eivät ole ollenkaan pakolliset.


Tuikutettu paperinen kiinanlyhty lankatrasselein

Ja minkäslaisia muunlaisia kiinanlyhtyjä voi tehdä? Minä olen kortinkorvikkeeksi tehnyt mm. tämmöisiä (kuvat A4lle printattavista originaaleista, joissa ylä- ja alakerran paneliliuskoja 2 kumpaakin)
Paperisen kiinanlyhdyn printattavia osia
Pikkukiinanlyhty: perinteistä punaista ja kultaa, kuvien kohdat voi korvata voipaperilla, jolloin tuikkuvalo kuultaa enemmän.
Paperisen kiinanlyhdyn printattavia osia
Jouluenkelilyhty: langoitukseksi sopii nätisti kalastajanlanka
Paperisen kiinanlyhdyn printattavia osia
Hyvää yötä -lyhty: alapaneleissa lapsen nimi ja yläpanleissa toivotetaan kuudella kielellä hyviä öitä, langoitin sinisellä

Variaatioita keksisin vaikka kuinka, mutta jossain kohtaa pitää vaan pistää sordiinoa torveen...

161016
klikkaa ohje ja printattavat panelit: Kiinanlyhty DIY-ohjeEi kommentteja:

Lähetä kommentti