sunnuntai 20. marraskuuta 2016

31.250 rakkaudella neulottua silmukkaaNeulesormeni haikailivat kovasti puikoille. Ja kas, tuli tilaus, kuin tilauksesta: korkeakauluksinen valkoinen villapusero, jossa on vaakasuuntaista kohokuviota. Se oli lapsenlapseni toive. Tilaus pääsi heti tuotantoon.

Ohjeistan ohessa peruspuseron teon kaikkiin kokoihin ja mallinnan malliksi juuri tilauksesta valmistuneen polokauluspulloverin tuotantoprosessin.
NEULOMINEN ON HELPPOA


Neule rakentuu oikeista ja nurjista silmukoista. Pelkillä oikeillakin voi toki neuloa kaiken neulottavan, mutta nurjat lisäävät neulepintaan vaihtelua ja rakenteeseen joustoa.

Villapusero on pehmeä, joustava ja lämmin peruspukine. Ja helppo neuloa. Yksinkertaisin villapaita rakentuu neljästä neuleneliöstä tai -suorakaiteesta: etu-, taka- ja hihakappaleista.


Kun kappaleita vähän viistetään ja reunoja viimeistellään, valmistuu puikoilta taidokkaampi peruspusero, joka on ihan helppo mitoittaa sopivaksi niin lapselle kuin aikuisellekin.

Laadin peruspuseron neulontaan oman mitoituksen laskentamallin. Siihen tukeutuen olen vuosikymmenten ajan neulonut käsin tai koneella melkoisen läjän nuttuja, puseroita ja villaröijyjä lämmikkeeksi lapsille tai aikuisille. Kun suunnitelma on tehty, ei neuloessa tarvitse enää miettiä eikä mittailla.

Hurvittelu väreissä ja lankalaaduissa on hurmaavaa. Voi nautiskellen neuloa leipäneuletta kappaleiden suurilla pääpinnoilla. Sileä pinta valmistuu vauhdikkaasti pyöröneuleena, patenttineuleen rytmissä työ etenee miltei itsestään, kuvioissa on kiva kurvailla ja kirjoneuleessa vaihtelu virkistää.


Käsiala puikoilla

Neuleeseen voi käyttää yhtä lankaa tai iloitella kopallisella erilaisia lankoja. Langan vyötteet antavat vinkkiä puikkopaksuudesta ja neuleen tiheydestä. 


Useimmiten hyvän käsialanäytteen saa luomalla 30 silmukkaa. Minä neulon testineuleena pelkkää oikeaa viitisen senttiä sillä yhdellä langalla tai samaaan syssyyn useammalla langalla, jos ne ovat eripaksuisia. Tunnustelen pehmeyttä ja ehkä kokeilen toiset 5 cm vähän paksummilla tai ohuemmilla puikoilla. Kokeilen, kunnes löydän mukavalta tuntuvan pehmeyden.

Kerroksia en testineuleesta laskeskele. Lasken vain neuleleveyden: silmukoiden määrän per 10 cm. Se riittää minulle, koska
laskennassa käytän aina silmukoiden ja kerrosten välisenä suhteena 3/4.
Lasken siis aina 3 silmukan pituuden samaksi kuin 4 kerroksen korkeuden - sopivan suurpiirteistä ja toimii hyvin.


Silmukoiden luonti ja päättely

Silmukoita voi luoda ja päätellä monella tapaa. Jokaisella on omat suosikkinsa. 


Silmukoiden luonti juoksulangan ali vuoroin takaa ja edestä
Jos haluan neuloa resorit / reunat vasta valmiiseen kappaleeseen, luon silmukat juoksulangan ympäri, koukaten vuoroin juoksulangan ali etu- ja takapuolelta puikolle silmukkalenkin (neulekone luo silmukat samaan tapaan). Silloin voin vasta kappaleen valmistuttua poimia aloitussilmukat juoksulangalta puikolle, neuloa jousteen ja päätellä sen professionaalisti italialaiseen tapaan (Virkattu kissa näyttää miten italialainen päättely tehdään, KLIK).


Neuleen ja neulepinnan malli

Yleensä mielessä on ajatus valmiista neuleesta. Sen mukaan valitsen villapuserolle halutun pituuden, kaula-aukon mallin ja reunaneuleen sekä pinnan sileän tai kuvioidun rakenteen.

Neulepinnan suunnittelu on antoisaa. Käytänkö yhtä vai useampaa väriä? Raitoja, ruutuja vai kuvioita? Käytänkö eripaksuisia, -laatuisia ja -värisiä lankoja?

Neulonko leipäneuleen sileänä ja reunat tai joustimet jotenkin jänninä? Vai neuloisinko damastia (oikean ja nurjan muodostamaa kohokuviota) vaaka- tai pystyvyöhykkeinä tai pinnan osina? Entäs jos neuloisinkin lettejä tai pitsineuletta tai aaltoja? Olisikohan kirjoneule kuitenkin kivointa?

Kaikki käy.


Vitruviuksen mies

kertoo upeasti kaiken neulepuseron mitoituksessa tarvittavan: ihmisen pituus on mitta sivulle levitetyin käsin, sormenpäistä sormenpäihin. 

Kaikki neulontamitat lasketaan villapuseron tarvitsijan pituudesta.


Siis niin ihana tuo Leonardon Vitruviuksen mies!


PERUSPUSERON MITOITUS KAIKKIIN KOKOIHIN


Kohdepituus hihansuusta hihansuuhun
Vähennä neuleen saajan pituudesta suunnilleen lapasen verran = 1/10.


henkilön pituus - 1/10 henkilön pituudesta = kohdepituus

Se toinen lapanen, jota pituudesta ei vähennetä, antaa juuri riittävästi pientä lisämittaa ranteesta ranteeseen välille.

PERUSmitta
Vartalokappaleiden leveys ja hihojen pituus on 1/3 äsken lasketusta kohdepituudesta. Siis 1/3 hihan pituuteen, 1/3 vartalon leveyteen ja 1/3 toisen hihan pituuteen.

1/3 kohdepituudesta on PERUSmitta

jota käytetään paljosti laskennan edetessä.


PERUSmitan silmukat ja kerrokset
Nyt on aika laskea PERUSmitan silmukat ja kerrokset. Niistä on näppärä laskea kaikki tarvittava ilman senteillä seikkailua.

Vartalokappaleiden pituus
Jos neulot vartalokappaleet PERUSmitan pituisina (3 silmukkaa vastaa 4 kerrosta), asettuu puseron helma mukavasti vyötarön alapuolelle. Pusero yltää jokseenkin ranteen korkeudelle, lantiolle, kun neulot sen 1,5 x PERUSmitan pituiseksi.


Kaula-aukko
Takakappaleella kaula-aukko ei edellytä mitään neulontatoimia.

Kaula-aukon leveys on 1/3 PERUSmitan leveydestä ja korkeus etukappaleella 1/2 kaula-aukon leveydestä, siis 1/6 PERUSmitasta.

Etukappaleella kaula-aukko aloitetaan päättäen keskellä 1/2 kaula-aukon silmukoista ja 1/2 silmukoista käytetään kaula-aukon reunoilla pyöristämiseen neuletta jatkettaessa. Pyöristäminen neulotaan päättäen silmukka/silmukoita joka toisella kerroksella kaula-aukon reunoilla. Kun toinen kaula-aukon reuna on neulottu olalle, katkaistaan lanka ja neulotaan odottamaan jäänyt, toinen kaula-aukon reuna peilikuvana olalle.

Hiha
Hiha kapenee sopivasti kainalosta ranteeseen, kun kummassakin reunassa kavennetaan/päätetään 1 silmukka joka 4. kerroksella. Vastaavasti, jos neule etenee ranteesta kainaloon, lisätään hihan kummassakin reunassa 1 silmukka joka 4. kerroksella.

Hyvä hihansuun leveys on 2/5 PERUSmitasta. Jos aloitat hihojen neulomisen hihansuusta, luo silmukoita 2/5 PERUSmitan verran, neulo resori/reunus ja jatka sitten lisäten 1 silmukka kummassakin reunassa joka 4. kerroksella.


Italialainen reunan päättely resorireunoissa


Hiha- ja helmaresorit
Jos haluat hihansuihin ja helmaan resorit, jotka vähän kurovat leveyttä kokoon, neulo ne 1/5 PERUSmitan korkuisena. Matalampi resori käy hyvin, kun tarvitaan pikemminkin vain kaunis reuna hihansuille ja helmaan. Huomioi, että helman ja hihansuiden resorit sisältyvät laskettuihin mittoihin.

Päättele resorit aina löyhästi tai joustavasti.

Kaula-aukon resori
Tavallisen pyöreän kaula-aukon resori/reuna on hyvä 1/10 PERUSmitan korkuisena. Polokaulukseen tarvitaan 2 x hiharesorin (1/5 PERUSmitasta) verran kerroksia.

Kaula-aukolle neulottavan reunan/resorin silmukkamäärä on sopivan napakka, kun siinä on likimain täyden PERUSmitan määrä silmukoita.NÄIN VALMISTUI VALKOINEN POLOKAULUSPULLOVERI 147 CM PITUISELLE


Toive
Toiveena oli valkoinen polokauluspulloveri, jossa kulkee jotain kohoilevaa vaakasuunnassa.
Jos toive olisi ollut sileää neuletta, olisin aloittanut polokauluksesta pyöröneuleena, jatkanut raglanhihalisäyksin kainalolle, siitä edelleeen etu- ja takakpl pyöröpuikoilla helmaan ja sitten hihat pyöröneuleena kainaloilta kavennellen hihansuihin. Neule olisi edennyt tosi sutjakasti, kun senkunvaan voi tikuttaa ympäri-ympäri ainaoikeaa ja pistää joka kymmenennellä kerroksella hiuspinnin kerroslaskentamerkiksi. Vain polokaulukseen, helmaan ja hihansuihin olisi kaivannut patentti- tai joustinneuletta.Kun toive oli toisenlainen, päätin neuloa taka- ja etukappaleet helmasta huipulle, liittää olkasauman ja poimia vartalokappaleiden reunasta hihan silmukat neulottavaksi alas ranteeseen. Kun toiveena ei ollut sileä neule, on kahdella puikolla neulominenkin kivempaa, kun valitsee neulepinnan, jossa ei ainakaan usein tarvitse neuloa koko kerroksen mitallista pelkkää nurjaa.

Mallia Guernseyn kanaalisaarelta
Guernsey on kruunun siirtomaa Normandian rannikolla.


Merenkulkijan villapaidasta näki ennen mistä mies oli kotoisin. Saarilla ja rannoilla oli omat tyypilliset mallinsa ja edelleen suvulla saattoi olla seudun tyylillä ihan omat kuvionsa.


Perinteinen Guersneyn villapaita on indigonsininen ja damastineuletta (kohoneulekuvioinen). Se neulottiin niin tiukkakierteiseksi kehrätystä langasta, että neule oli lähes veden- ja tuulenpitävä. Työläästi hyvintehty villapaita oli arvokas ja se saattoi purjehtia merenkulkijan päällä parikymmentä vuotta. Tunnistaminen varmistettiin sijoittamalla käyttäjän nimikirjaimet paitaan.


Näistä Guersneyn perinteistä poimin tähän tarpeeseen vyöhykkeisen damastineuleen ja nimikoinnin.


LANKA


n. 500 g Novitan Ilona


LASKENTA


Käsiala puikoilla
Ilonan vyöte vinkkaa no 4 puikoilla 10 cm neulemitalle 18 s ja 25 k. Neuloin ainaoikeaa mallitilkuksi ja valitsin puikoiksi leipäneuleelle no 5 ja resorille no 4. Damastineule sietää venyilemättä vähän paksumpaa puikkoa ja silloinhan työkin etenee joutuisammin.

No 5 puikoilla 10 cm mitalle neuloin 18 silmukkaa. Kerroksia lasken 10 cm mitalle 24. Käytän sääntöäni: 3 silmukkaa vastaa 4 kerrosta (18/3= 6 ja 6x4=24).


Kohdepituus hihansuusta hihansuuhun
Tristan on 147 cm pitkä.
147 - 14,7 = 132,3 cm 

PERUSmitta

132,3 / 3 = 44,1 cm

PERUSmitan silmukat ja kerrokset

(No 5 puikoilla 10 cm = 18 silmukkaa. 3 silmukkaa vastaa 4 kerrosta (18/3= 6 ja 6x4=24) => 10 cm = 24 kerrosta.)

44,1 cm = 80 s
44,1 cm = 106 k

Vartalokappaleiden pituus
Valitsin puseron pituudeksi hyvin lantiolle ulottuvan 1,5 x PERUSmitan:

1,5 x 106 = 160 kPolokauluspulloverin mitoitus viidessä samankokoisessa neliössä 

Kaula-aukko
Perusmitan leveys on 80 s. Kolmannes siitä on kaula-aukon leveys. Kumpikin olka sai 27 silmukkaa, joten kaula-aukon osuus, siinä keskellä, on 26 silmukkaa.

Kaula-aukon korkeus on PERUSmitan 1/6. 17 k, parillisena siis 18 k.

26 s levyisessä kaula-aukossa päättelin keskellä 12 silmukkaa ja matkalla kummallekin olalle pyöristelin päätellen 7 silmukkaa (3+2+1+1).


Hiha
Olan kummaltakin puolelta, vartalokappaleiden reunasta poimin hihaa varten yhteensä 80 silmukkaa (poimien 3 silmukkaa jokaisesta 4 kerroksen ryhmästä).

Kavensin 2 s joka 4. kerroksella.


Hiha- ja helmaresorit
Valitsin matalan hiha- ja helmaresorin joustinneuleella (1o, 1 n) 10 kerrosta.

Kaula-aukon polokaulus
Kaula-aukon reunat poimin polokauluksen silmukoiksi. Poloa neuloin joustinneuleena (1o, 1 n) 2 x 1/5 PERUSmitasta:
2 x 106/5 = 42 kerrosta.

Huom.
Laskennan silmukka- ja kerrosmäärät kannattaa pyöristää parillisiksi.
NEULOEN


Takakappale

Loin 80 s puikolle no 4 juoksulangan ympärille, koska halusin viimeistellessä päätellä luontireunankin italialaisittain.

Neuloin joustinneuletta (1o, 1 n) 10 k.
Aloitin mallineuleen puikoilla no 5, ja neuloin mallineuletta 96 kerrosta. Neuleessa oli sitten yhteensä 106 k, 10 k resoria ja 96 k mallineuletta.

Tässä kohtaa vaihdoin mallineuletta, ja neuloin kappaleen yläosan. Vaihdoin mallineuleeseen, jossa neuloin joka neljännen kerroksen kohoraidaksi, jotta hihaan on helppo poimia 3 silmukkaa jokaisen kohoraidan välistä. Neuloin vaihdettua mallineuletta 54 k. Kerroksia kertyi yhteensä 106 + 54 = 160 k. Ihan niinkuin pitikin.

Viimeisellä kerroksella neuloin olkasilmukat ja päättelin vain kaula-aukon 26 silmukkaa. Välttelen mielelläni neulekappaleiden yhteenompelua. Siksi laitoin olkasilmukat langalle odottamaan etukappaleen olkasilmukoita, jotta voin saumata kappaleiden olat yhteen ompelematta, siitävaan silmukoiden.

Etukappale
Neuloin ihan samoin kuin takakappaleen, mutta viimeisten 18 kerroksen osuudella neuloin kaula-aukon laskennassa suunnitellusti.

Hihat
Poimin no 5 puikolle hihaa varten taka- ja etukappaleiden reunoista, olkasauman kummaltakin puolen 40 s, yhteensä 80 s.

Poimin hihasilmukat 2 langan päästä reunasta, poimien langan silmukaksi puikolle neuleen läpi, nurjalta puolelta oikealle.

Neuloin mallineuletta ja kavensin 1 s joka 4. kerrroksella hihan molemissa reunoissa.

Kun pituus oli 96 k, vaihdoin no 4 puikoille ja neuloin 10 k joustinta (1o, 1n). Päättelin hihansuun silmukat. Italialaisittain.

Toisen hihan neuloin samoin.

Polokaulus
Poimin kaula-aukon reunamilta silmukat puikolle, nurjalta oikealle, kahden langan päästä reunasta. Kaula-aukollakin käytin poiminnassa leipäneuleen paksumpaa puikotusta, jolla neuloin ensin 1 kerroksen, ikäänkuin rajaamaan poiminnan. 

Sitten otin ohuemmat no 4 puikot käyttöön ja neuloin poloksi pyöröneuleena 42 k joustinta (1o, 1n). Päättelin italialaisittain.


VIIMEISTELY


Ompelin hiha- ja sivusaumat. Solmin ja päättelin langat työn nurjalle puolen.

Viimeiseksi ompelin vielä selkäkappaleeseen nimikoinnin.

Tässä kohtaa superneulojat sitten kastelevat ja kuivattavat puseron muotoonsa. Tai käsittelevät sen runsaalla höyryllä. Sen homman aina floppaan. Minun neuleeni näkevät märkää vasta pyykkikoneessa, sitten kun ovat käytössä kunnolla likaantuneet.LOPPUKATSELMUS


Valkoinen polokauluspulloveri valmistui 31.224 neulesilmukasta. Rakkaalle kutoessa neuloo tietenkin samalla jokaisen silmukan kyytiin rakkautta. 

Tässä kudelmassa kulkee siis 31.224 silmukallista rakkautta lämmittämään lapsenlastani. 

Hassua, että harvoin tulee ajatelleeksi mitä resursseja vaikkapa tämmöisen villapaidan teossa käytetään. Katsotaanpa.

Tarvikkeet ja työkalut

  • lankaa
  • puikkoja
  • mittanauha

Aika
(neulonta on laskettu 50 s/min, aika nopealla vauhdilla siis)

Aikaa kului antoisasti 18 tuntia ja 45 minuuttia.


Vieriviihdyke
  • muutama leffa / lempparimusiikkia
  • aika monta kupillista kahvia

Edut ja ilot


Neulominen tuottaa hyvää mieltä neulojalle. Se on lepuuttavasti meditatiivista hommaa. Ja neulomisen rytminen liike edesauttaa opin omaksumista. Kannattaa siis välillä neuloessa seurailla viihteen lomassa vaikka uutisia tai jotain dokkariakin. Sillälailla tietoviisauskin karttuu neuloen.

Sen pituinen se.

Nyt on perheessä yksi villapaita enemmän kuin ennen. Toivottavasti se lämmittää sopivasti, pukee mukavasti ja on mieluisa niin kauan kuin päälle passaa.

Valkoinen polokauluspulloveri on valmis

Oikein ihania lankoja kaikille puikoille
ja lempeän lämpimiä iltoja neulojille!

170128 PÄIVITYS:

Pian tämän postauksen jälkeen sain tämmöisen viestin:
Mulla on saman valmistajan myös rakkaudella kudottu samalla kuviolla.Voisko mun paitaan vaihtaa kauluksen POOLO-malliseksi kaulaaukoksi? Olis enemmän käyttöä ulkoilussa. En kirjoittanut tätä blogiin ettei tyhmyyteni paljastu muille blogin seuraajille!

Vastasin, että:
Ei voi. Sitä lankaa ei enää ole. Valmistaja suosittaa kaulaliinaa. Esim. punaista kashmirvillaista.

Tässä käsiteltiin parikymmentä vuotta sitten Omamiehelle neulomaani, vähän isompikokoista villapaitaa, johon noita silmukoita on rakkaudella neulottu hurjan paljon enemmän. Se on ihananhajuista harmaata lumppulankaa, jota sen koommin en ole missään nähnyt myytävän. Neliönmuotoiseen kaula-aukkoon on neulottu kauluri, joka mkielestäni lämmittää ihan hyvin.

Vastauksessani viittaan kipakasti punaiseen kashmirvillaiseen, ihanaan(!) kaulaliinaan, jonka Omamies oli saanut lahjaksi minulta. Se ei kauan kaulalla ehtinyt liehua ennenkuin Omamies hukkasi sen johonkin narikkaan.

Villapaita on talella ja käytössä edelleen, aika kulahtaneena tosin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti