perjantai 4. marraskuuta 2016

Kesäaikaa vai oikeaa aikaa

Ikinä-koskaan-milloinkaan en ole siirtänyt omia kellojani kesäaikaan. Minun kelloni näyttävät aina sitä minulle ainoaa ja oikeaa aikaa.

Kesäajattomuus on minulle vakaumuksellinen asia. Protestoin ärtyneenä liian aikaisia aamuja vastaan. 







Kesäaikailu 

aloitettiin Suomessa jo 1981. Ne, jotka kesäajan meille ajastivat, vuodenaikojen vaihteluun vedoten, unohtivat näkymäs kokonaan, että meillähän on oikeasti 4 vuodenaikaa. Mihinkäs jäivät kevät- ja syysajat? Olisihan kansalaisten kiusaksi voinut vielä nekin meille ilkeillä, kun kerran hommaan ryhtyivät.

Euroopan unionin pysyvä kesäaikadirektiivi
(2000/84/EY) tuli voimaan vuonna 2002.
Direktiivissä on annettu kesäaikasäännökset määrittämättömäksi ajaksi. Direktiivi sitoo Suomea unionin jäsenvaltiona. Euroopan komission on julkaistava joka viides vuosi tiedonanto, jossa todetaan kesäajan alkamisen ja päättymisen kalenteripäivämäärä seuraavaksi viisivuotisjaksoksi.

Valtioneuvostön asetus
Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 03.00, jolloin kelloa siirretään tunti eteenpäin. Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 04.00, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2002.











Kesäaikana on kesä

Kun meille päätettiin ajastaa käyttöön vain 2 vuodenaikaa, pitäisi päättäjät, ja kaikki kesäajan käyttäjätkin, velvoittaa elämään ajastenimikkeen mukaan. Valtioneuvoston asetus ja EU-direktiivi pakottavat kansalaiset määräajaksi kesäilemään. EU-käytännön mukaan pakotteita tultanee monin osin vielä tiukentamaan (vrt. suorat kurkut). Esim. villasukkien ja välikausitakkien käyttö kesäaikana tullaan kaiketi ehdottomasti kieltämään.


Kesäajan kauheuksia

Peipot ja pääskyset eivät rukanneet muuttolentoaikataulujaan. Eikö kukaan liverellyt niille, että kesä on määrärätty alkamaan täällä jo maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Missä ne oikein lentelevät, vaikka täällä piti olla jo? (Vrt. puolikuuta peipposesta, pääskysestä ei päivääkään.)

Aamut ovat koleita. Oikean ajan mukaan, tuntia myöhemmin, aurinko olisi jo ladannut lämmintä huomenta. Aamun koleus korostuu oikein erityisen ikävästi kesän alku- ja loppuosuuksilla, jotka ennen ajastusta 2 vuodenaikaan olivat vielä kevättä ja jo syksyä.

Pitää mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin, vaikka ilta on valoisa ja auringon lämmittämä.





Me illanvirkut-aamuntorkut olemme aina tulleet leimatuksi jotenkin syntisiksi, aamuvirkkujen toimesta. Ihan kuin aamuaskarointi olisi jotenkin iltapuuhailuja hurskaampaa. Tilanne senkunvaan pahenee kesäaikana, kun sisäisen kellon siirto varhaisempaan nukkumaanmenoaikaan on meille vaikeaa.


Naiskauneus rumenee. Kiistämätön tosiasiahan on, että naisten biologinen kello tikittää päivärytmissä siten, että nainen kaunistuu päivän mittaan ja etenkin illan edetessä yöksi. Mitä myöhäisempi, sitä kauniimpi, siis. Kauneus karttuu pitkin päivää, kunnes lakipiste nukkumaanmenoaikaan on saavutettu. Sitten tilanne nollautuu, ja prosessi käynnistyy taas aamulla omaan aikaansa, ei kesäajan mukaan. Niinpä kesäaikainen nainen joutuu lähtemään liikenteeseen, vaikkei kanistumisprosessi ole vielä herännyt ja yrittää liikennevaloissa edes vähän kohentaa jamaa.

Meille iltavirkuille naisille kesäaika on vielä musertavampi. Muulloinkin vain harva valvoo niin myöhään, että tietäisi kuinka kauniita olemmekaan oman iltasoittomme aikaan. Useimmat eivät osaa edes arvata mitä missaavat, kun ovat vetäytyneet yöpuulleen jo aikoja aiemmin.


Ainakin naisten työajat pitäisi pysyttää oikeassa ajassa. Aamuvirkkuilu on luonnonlakien mukaan maskuliinista. Vai oletteko koskaan kuullet kanasta, joka kiekuisi aamunavausta?

(Työaamuina herätyskelloni soi kuudelta, paitsi keäaikana se pärisi jo klo 05.00, kesäaikaa siis. Järkyttävän kohtuutonta ja stressaavaa aamu-uniselle. Uskoakseni olisin saanut uinailla paljon pidempään, jos olisin ollut landella lehmien aamulypsyvastaava - aamulypsy on nimittäin varhaisin aamun askar, josta ikinä olen kuullut.)

Oikeaa aikaa, kiitos!

Haluan elää omaa oikeaa aikaani ja vastustan kesäaikaa. Onneksi en ole yksin. Ihan vaikuttavia tahoja on hivuttautunut iltanuotiolleni:



Yhteiskunnan rasitteet kesä-talviaika pois: Voimaa, terveyttä työpäivään ja elämään Keski-Eurooppalaisella aikavyöhykkeellä.

Lääkärilehti
Ke­säaikaan siirty­minen ai­heuttaa osalle väes­töstä terveys­hait­toja. Sik­si sii­tä luopu­mista pi­täisi Ter­veyden ja hyvin­voinnin lai­toksen mu­kaan har­kita.

YLE uutiset
Jos aamun ensimmäiset tunnit ovat pimeitä, se laskee mielialaa ja tekee osan ihmisistä hyvinkin ärtyneiksi.
THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen

Tieteen kuvalehti kesäaikaan siitymisestä
Jos sinusta tuntuu, että elämä vaikeutuu ensi viikolla, olet oikeassa: elimistöltä kestää viisi päivää sopeutua siihen, että pitää nousta aiemmin ylös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti