perjantai 10. maaliskuuta 2017

Bulletiini 170310

Nyt on se aika vuodesta, kun aurinkoa odotellessa pitää syödä paljon auringonvärisiä antimia, sanoi äitini. Talven taituttua tarvitaan ainakin appelsiinia aamunavukseksi ja porkkanaa poskeen päivemmällä. Kesän kukkeutta odotellessa voi virkistää kevättä helein tupsukukin. Pääsiäiseen on vielä aikaa, mutta pupustelu on jo touhuisaa. Jos pupukannan kasvatus ei kiinnosta, voi multitekniikoin craftailla jotain ihan muutakin. Tai nopsasti neuloa yli-ison neulepaidan.AAMUNAVAUS APPELSIINILLA JA PÄIVEMMÄLLÄ PORKKANAA POSKEEN

Aamunavaus appelsiinilla

Vaikkei aurinkoateriointi tähän aikaan olisi oikeasti tärkeää, se maistuu hyvältä. Oma äitini kuori appelsiinin aamulautaselle lootuksenkukaksi herättelemään koluunlähtöä. Minä olin omilleni usein aamu-uninen äiti, joka ei ikinä innostu appelsiinin kuorimisesta. Omat lapsoseni saivat aplarinsa usein kuorineen, vain veneiksi leikattuna.Lapset popsivat raakaa porkkanaa mielellään tikkuina tai nappeina. (Ainakin niin kauan kun eivät karkimmasta tiedä.) Ja namuherkkua on porkkana-omena-raaste. Molempia hienolla raastimella sekaisin, eikä muuta. Sitä sitten vaan iso kulhollinen pöytään auringoksi.


Porkkanaa ja omenaa raasteeksi

Mahtaako kukaan enää muistaa sellaista lämmintä liharuoan lisuketta, jonka nimi on


Porkkanat á la Vichy / Carottes Vichy

Ohuet porkkananapit (n. 1 kg) pannaan kasariin ja lisätään vettä (hienostellessa vichyvettä) sen verran, että napit peittyvät. Samaan kyytiin lisätään voita (n. 100 g), sokeria (n. 4 tl) ja suolaa (reilu 1/2 tl). Kiehutellaan hiljalleen, kunnes vesi on poissa ja napit paistuvat voissa kiillellen. Sitten vielä sekaan persiljasipettä.TUPSUKUKITUS KEVÄÄLLETupsukukitus keväälle Mr P Blogilta
Vielä ehtii, ennen villalankojen pakkausta naftaliiniin, värivirkistellä kevättä tupsukukin. "Mr P Blog" näyttää mallia, in english kylläkin, mutta kuvat kertovat ihan ymmärrettävästi tupsukukan puhkeamisen nupusta kukaksi. (KLIK)Jos kukkatupsutus sujuu, voi herättää eläintupsut talviuniltaan. Mr P Blog näyttää kuinka sekin käy. (KLIK)Ks. myös WTD ominkäsin 170311 -päivitys (KLIK)

Ihan pelkin helein tupsuin ja tasseleinkin voi keväästä iloita. Ne sopivat vaikka puhallettujen pääsiäismunien ripustimiksi. Moodkids näyttää nättiä mallia, no, hollanniksi, :)
(KLIK)

Moodkids näyttää mallia keväisiin tupsuhin ja tasseleihin

PUPUSTELUA JA MULTITEKNIKOINTIAPaperilla-blogin Vintagepupu paperista

Jenni Kurki näyttää Paperilla-blogissa, kuinka tämä hellyttävä vintagepupunen syntyi. (KLIK)
Paperilla-blogilla viihtyy craftailumielinen varmasti selaillen pidempäänkin.

Vaikkei pupulandiaan matkaisikaan, suositan kuitenkin turistikierrosta kyseisen pupulin tekniikan tiimoille. Helpoin keinoin halpismatskuista saa aikaan aikamoista.

Virikkeistöään voi verrytellä vaikka googletellen brittitaiteilija Julie Arkellin töitä. (Kuvagooglaa hakuna Julie Arkell) Julie multiteknikoi ja näyttää hyödyntävän mm. pupuntekotekniikkaa, neulontaa ja ompelua:


Julie Arkellin multiteknniikkaa


VIELÄ AINAKIN YKSI YLI-ISO NEULEPAITA, KIITOSYli-isot neulepaidat ovat ultranopsia neuloa, varsinkin jos ottaa miltei sormenpaksuiset puikot ja lähes pikkurillin paksuisen langan. Osuin Eatmeblogille ja kohtasin siellä neuleen, ainavaanparanee-mallisen, yli-ison. Ei liioitellun iso, mutta coolisti rennon löyhä malli. Pakko jakaa muillekin tämä Eatmeblogin ohjelähde. (KLIK)

Ohje on siellä in english ja todella kädestäpitäen laadittuna. Otin vapauden suomettaa sen lyhyesti, näin:
YLI-ISO NEULEPAITA


Tämä on hulppean helppo perusneule, joka onnistuu sellaiselta aloittelijaltakin, jonka puikoilla lanka ottaa vasta ensiaskeleitaan.

Tämä yhdenkoon malli sopii XS – M -kokoisille. Jos mallin senttikoko ei tunnu omalta, lisätään / vähennetään vain muutama silmukka ja jokunen kerros. No 9-puikot ovat tuhdit, joten neule valmistuu vähin vaivoin. Kuvan malli on neulottu ihanasta silkin ja kashmirin sekoitteesta, mutta mikä vaan muukin ihanuus käy. Langan pitää isoilla puikoilla olla paksua, joten kahden tai kolmenkin langan yhdistelmää kannattaa testailla.

Oma lankavalinta, omin puikoin, on syytä neuloa mallitilkuksi ja verrata ohjeen tiheyteen ja justeerata oma tiheys mallin miitoihin. (Näin tuhdissa tavarassa 10-sentin matkalla yksikin silmukka on vaikuttaja!)

LANKA
Mallissa 12 kerää - 900 m / 600 g - Lana Grossa Cashsilk, väri 036, on sellaisenana niin paksu lanka, että valmistaja suosittaa 10-puikotusta. Hintava lanka, joka pitäisi hankkia nettipuodista. Kannattaa siis keriä jotain kotoisampaa.

PUIKOT
9 mm pyöröpuikot

MALLINEULE
Ainaoikein
Reunaresorit 1 o, 1 n
HUOM.
Kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan mallineuleissa aina neulomatta! Hihamuotoilu tehdään lisäyskerroksen alussa ja lopussa, reunimmaisten, neulomatta nosteltavien silmukoiden vierellä, sisäpuolella.

TIHEYS:
10х10 cm 12 silmukkaa ja 18 kerrosta

MITAT
Leveys 52 cm
Pituus 55 cm
Hihapituus 42 cm

OHJE


VARTALOKAPPALEET (ETU- JA TAKAKAPPALE)

Luo 64 silmukkaa. Neulo 10 krs resoria ja sitten ainaoikeaa, kunnes kappaleen pituus on 55 cm. Päätä silmukat.

Neulo toinen vartalokappale samalla tavoin.

HIHAT
Luo 34 silmukkaa. Neulo 10 krs resoria ja sitten ainaoikeaa. Kun olet neulonut 10 krs ainaoikeaa aloita hihaa leventävät lisäykset. Lisää 1 s kerroksen kummassakin reunassa 10 krs välein. Jatka, kunnes työssä on 44 silmukkaa. Neulo tarvittavaan pituuteen ja päätä silmukat.

OMPELU
Ompele olkasaumat olalta kaula-aukolle, kiinnitä hihat paikoilleen ja ompele sivusaumat ranne-kainalo-helma.

KAULA-AUKKO
Luo silmukat kaula-aukon ympäri ja neulo 6 krs resoria. Päätä silmukat.

OIKOTIETÄ ONNELAAN YLI-ISON MALLIA HIEMAN MUUNTAEN


Floppaisin tuon kaula-aukolle erikseen luotavan resorin ja neuloisin vartalokappaleiden 6 viimeistä kerrosta laidasta laitaan resorina, tai noilla 6 vikakerroksella resoria kaula-aukon levyisenä siihen vartalokappaleiden keskelle. Istuu nätisti ja antaa pikkasen vastusta riippuhihoille.

Sitten poimisin puikolle hihan 44 s, 22 s olkasauman kummaltakin puolen ja neuloisin hihan olalta ranteeseen, kaventaen määrävälein (kun krstiheys on jo hyvin tiedossa) ja neuloisin siis viimeksi hihan resorin.


Harkitsisin kappaleiden liittämistä toisiinsa virkaten, vähän ohuemmalla langalla kenties, jolloin ommelsauma ei kiristä pituutta.

Yli-iso neulepaita Eatmeblogilla


Nyt bonzolankaa puikoille!4 kommenttia:

 1. Jopas on paljon kerrottavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattui näkymäs olemaan vallan pursuileva päivä. Läppäsin kuitenkin kannen kiinni, vaikka juttua olisi vielä riittänyt. :)

   Poista
 2. Taas kaikkea kivaa ja vielä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, ML. Hieno juttu, jos kivaa kiirii täältä toisillekin!

   Poista