tiistai 14. maaliskuuta 2017

Muista olla kiltti


Kerran lapsena sain isältäni muistukkeeksi sen parhaan kotoa saamani elämänohjeen: Muista olla kiltti! Se on niin tärkeä juttu, että olen sen scannannut säilyneeltä kortilta ja siirtänyt edelleen sellaisenaan, isäni käsialalla, moneen käyttöön. Tässä ohje tyynyliinassa ja paperisessa DIY-reissuraamissa.
50-luvulla vanhempani lähettivät maailmalla reissatessaan joka päivä minulle postikortin kotiin tai mummilaan. Ei silloin kauko- tai ulkomaanpuheluita turhaan soiteltu. (Sähke saatettiin lähettää äärimmäisessä hätätilassa tai suurena merkkipäivänä, jos ei paikalle päästy.) Ne kortit olivatkin silloin kovasti odotettuja ja niiden terveiset ja kuvat tarkkaan ja hartaasti tutkailtuja. Kerran isäni oli saanut kortille mahtumaan, vielä viimeksi kiiruusti kirjoitettuna, tärkeimmän kotoa saamani elämänohjeen:
Muista olla kiltti!


LÖHÖILYTYYNYLIINALLA ISINKILTTIÄIsinkiltillä köllöttelyä
Pitänee kuoria vähän koiria tältä meidän uudelta löhöilytyynyltä ja näyttää koko ihanuus, ennenkuin se on riekaleiksi pedattu. Tässä tyynyssä on 2 minulle tavattoman tärkeää juttua: 1) isäni kirjoittama "Muista olla kiltti" ja 2) se ainut ja oikea kuva sadusta Kaunokki ja Peto. 


Uusi löhöilytyyny


Edellinen löhöilytyynyn päällinen oli jälleen makuupaikkaa järjestellessä riekaleiksi pedattu. Tyyny on täytetty puhtaalla lampaanvillalla ja se on kaikkein mukavin, ja kunnon kokoinen, soffalöhöilyharrastukseen. Uusi päällinen piti siis taas tehdä.

Komerosukellukselta toin pintaan parittoman, röyhelöisen tyynynpäällisen, jonka fasaadiin oli painettu lemmekästä mietelmää sekä jossain hommassa käyttämättä jääneen kangaspalan, johon olin silitysarkilla siirtänyt sen ainoan oikean kuvan lempisadustustani ja muistutuksen kortilta.


Kaunokki ja peto & Muista olla kiltti
Kuvakangas ei peittänyt kokonaan tyynyliinan painoalaa, joten ompelin lisäleveydeksi parit kaitaleet. Ja ainahan tarvitaan pieni ripaus kultaakin. Ompelin vähän kulliteltua neulelankaa suikaleiden saumoille ja röyhelön reunamalle. Pari pätkää joulunjäämäistä kultaista silkkinauhaakin sopi samaan kyytiin.

Ihan kelpoisa löhöilytyynyn liina siitä sillälailla tulikin.


Mindie ja Miffany isinkiltilläISINKILTTIÄ LASTENTYYNYISSÄIsinkilttiä lasten tyynyissä ja rusetissa: Elä hyvin Rakasta paljon Naura usein

REISSURAAMISSA ISINKILTTIÄ TAI MITÄ VAAN MUKAAN PAKATTAVAAIsinkilttiä reissuraamissa

Tämä paperinen reissuraami mahtuu lompakkoon ja kun on kaukana kotoa, sen voi pistää yöpöydälle muistuttamaan kotonaodottavista.

Oma tärkeä kuva tai juttu reissuraamitetaan paikoilleen kaavan kehys- ja kuvaosiin, printataan koko juttu A4lle, leikataan liiat pois ja taitellaan vähän liimaillen valmiiksi.


Reissuraamin kaava kuvitettavaksi ja printattavaksi A4 vaakana 
Reissuraamin osat

Kehysosaan laaditaan kuvan raami, suorakaide, ovaali tms. Kuvaosaan sijoitetaan kuva yms. Kehysosaan leikataan sitten printtailun jälkeen kuvalle aukko, josta kuvaosaan sijoitettu kuva näkyy.

Jos kuvankäsittely raamikaavalle printattavaksi ei ole tuttua juttua, voi printata pelkän raamikaavan, ottaa siitä fasaadimitat, printata tai leikata sopivat kuvat ja kehykset, jotka sitten vaan liimaa paikoilleen. Tai lapset voivat piirtää blancoraamiprintille kaiken tarvittavan.

Raamin voi kiillottaa hienommaksi ja kestävämmäksi koulumuovilla.

Printti leikataan reunaviivoja myöten. Kehysosaan leikataan kuvalle aukko. Taustaosaan leikataan napinläpi, johon taustatuen reunan liepukka viimeksi pujotetaan, kun raami pystytetään seisomaan tuen nojaan. (Kun pujotuksen purkaa, on reissuraami litteä ja mahtuu reissaajan lompakkoon odottamaan seuraavaa yöpöydälle pystytystä.)


Kuva reissuraamissa

Ensin taitetaan kuvaosa taustan päälle, keskelle, sitten raamiosa sen päälle. Sitten keltaiset osat taitetaan ja liimataan raamin taakse. Taustatuen puoliväliin tehdään taitos, jolloin toinen puoliosa on pöytätuki ja toisen puoliosan liepukka sitoo napinlävessä tuen kuvan taustaan.

Printattavaksi valmis raamikaava voi kuvitettuna näyttää vaikka tältä:
Raamikaavalla printattavaksi ruusu ja ruusuinen raami

Siitä tulisi sitten reissuraamitettuna tämmöinen:
Reissuraamitettu ruusu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti