lauantai 1. lokakuuta 2016

Neuloen vai neulo ENNeuloen vai neulo EN,
siinä pulma.

Virkatakin ehkä voisi... Neulootikko ei moisia pohdi, sillä kun on jo silmukat luotu, puikot heiluu ja kerä kierii.


Netistä poimittuja silmukoita vapaasti suometettuna


 • Varo häiritsemästä kun kun lasken silmukoita, tai tuikkaan sinua tällä terävällä puikolla.
 • Neulootikko voi hetkeksi keskeyttää neulomisen, ihan koska vaan, kunhan ensiksi neuloo ainakin vielä yhden kerroksen loppuun.
 • Voiko kuntoa ylläpitävän sporttailun korvata oikein nopealla neulomisella?
 • It takes balls to knit. (Tätä en nyt taidakaan vapaasti suomentaa.)
Loppukesällä, siihen aikaan, kun monet äidit alkavat purkittaa kesän satoa talven varalle, minulla aina käynnistyy neulekiima. Villaa puikoille ja äkkiä! Alan hysteerisesti kietoa läheisiäni villaan, pian, pian, ajoissa ennen talven lumia.
Nukkusukkia


Telkkarin katsominen ilman sukankudinta ennakoi kylmiä talvivarpaita.Joskus herkuttelen neulomalla lähitytöille nukkusukkia (yllä), mutta yleensä puikot kilisevät ihan perussukissa. Värivakaumukseni on, että punaiset sukat lämmittävät pakkasissa kaikkein parhaiten. Niin vaan on. Musta ja harmaa villa neulotaan loskakeliin ja miessukkiin. Kerma ja valkoinen menee välikausi- ja nukkusukkiin.

Hurvittelen vapaamielisesti monessakin asiassa, mutta kyökin puolella ja kädentöissä tykkään tarhata tekemiset: tukeudun resepteihin, kaavoihin ja ohjeisiin. Tarjontaa on kirjahyllyssä, lehdissä ja netissä vaikka kuinka. Ne ovat upea virikevaranto, mutta prikulleen sellaista, jota haluan, ei useimmiten vaan tunnu löytyvän.Tekemisen säännöt ja ohjekirjat laadinkin yleensä itse. Omaa perusohjetta on helppo modifioida moneen kokoon ja variaatioon.

Villasukkia

varten olen tehnyt oman perusohjeen (KLIK!), jossa sukan koko sekä sen osissa tarvittavat kerrokset, resori, sekä kantapään ja kärjen rakenne määrittyvät luotavan silmukkamäärän mukaan. Sukista tulee jalkaan sopivat, kun suhteet on kohdallaan. Vartta on tarpeeksi ja sen voi antaa poimuilla nilkan tienoolla kasarityyliin. Jalkaterä ei hölsky löysässä ja leveässä pussissa ja sukka istuu kuin hansikas. Jos sukat pyörivät jaloissani, toivon todellakin, että siihen on jokin paljon kiehtovampi syy kuin liian löysät sukat.

Villapuseroita ja -röijyjä

varten tein myös perusohjeen (KLIK!) kasariaikaan siirryttäessä. Suhteet rakensin Leonardo da Vincin innoittamana, sillä nerokkaalla tiedolla, että ihmisen pituus on sama kuin mitta levitetyin käsin sormenpäistä sormenpäihin.


Sarjatuotantoni tueksi tein tietenkin peruspuserosta Lotus 1-2-3:lla (ei silloin vielä mitään exeliä ollut, hei) valmiit silmukka- ja kerroslaskelmat Novitan Floricalle, jota käytin kilokaupalla koko ajan. Siitä vaan laskentataulukkoa matriisiprintteriin ja silmukoita luomaan: 


Kun tiesin kohteen pituuden, otin perupuserotaulukkoni, eikä tarvinnut mitään enempää mittailla eikä sovitella. Periaate on kuvattu myös tässä ompelukorissani.Pari peruspuseroa villaröijynä

Samaista peruspuseron suhdelaskentaa noudatan edelleen, vähän muunnellen vaan.  Kaulasta helmaan raglanhihainen villapusero tai -röijy
on tosi cooli neulontatapa. Sujuu siitävaan, pyöröpuikoilla, telkkarin äärellä. Coolia sekin, kun sileää tulee aina oikeaa neuloen, kun ainakin minun nurjat kerrokseni ovat löysempiä kuin oikeat.


Lisäys- ja kavennuskohtiin kohtiin pistän tukkapinnin merkiksi jo neulotun kerroksen silmukoihin. Pinni on helppo huomata, kun lisäys-/kavennuskohdalle osuu. Käytän pinnimerkintöjä myös neuleen kerroslaskentaan, esim. uusi pinni neuleeseen aina kun 10 kerrosta on neulottu.

Kun olen kainaloille edennyt, minun on ihan pakko neuloa pyörö- ja sukkapuikoilla hihat heti valmiiksi. Siksi, että minulla on ainakin kaksi kauheaa fobiaa:
 1. Patterit tai akku loppuu! Fikkaria käytän mahdollisimman säästäen, mieluummin menen käsikopelolla, ettei vaan fikkarin patterit lopu. Autossani sisävalo ei suinkaan saa palaa ovia availlessa. Kyllä kyytiin näkee kömpiä vähän hämärissäkin. Flektiä, sadepyyhkimiä ja peffanlämmitintä käytän vain äärimmäisessä tositarpeessa, ettei akku vaan lopu.
 2. Lanka loppuu! Siksi neulon hihat heti kainaloilla. Ettei vaan jää toinen hiha vajaaksi. Helmassahan langan loppuminen ei niinkään haittaa. Sinne nyt aina löytyy lankakorista jotain jatketta, joka parhaimmillaan näyttää vielä ihan alunpitäen suunnitellulta.
Villaröijyn neulon pyöröpuikoin, aina oikein, puserona. Kun se on valmis, ompelen koneella siksakit keskelle edustaa, leikkaan niiden välistä puseron villaröijyksi ja neulon leikkuureunoille nappilistoitukset.


NEULOILLEN MUUTAKINNeulottu pitsi
on pehmeää ja neuloutuu nopesti, kun on päässyt mallin rytmiin.70-luvun alun Feminassa

oli Iki-ihana ohje neulottuun sängynpeitteeseen. Sitä olen neulonut vuosien varrella kiikkutuolin matoksi ja yksittäisruutuja tyynynpäälliseksi.


Feminan neuleohje 70-luvun alulta ja neulomani kiikkutuolin matto kaksinkertaisesta pumpulilangasraVirtaheponen Saanalle

Pokemonpipoista ei ainakaan vielä ole ollut puhetta, mutta nämä äreät oliot neuloin Oscarin ja Tristanin tilauksesta.
2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Taidat tarkoittaa tuota otsikkoa. Kun se hujahti mieleen, piti kuvankäsitellä Hamletille kalloksi tuo lankakerä.

   Poista