perjantai 6. tammikuuta 2017

Näkemiin, Joulu!

Loppiaisena sanotaan Joululle näkemiin. Istutaan ison pöydän ääreen, syödään joulujäämät, juodaan glögit ja popsitaan pois piparitalo. Ja lauletaan joululaulut naftaliiniin. 

Sitten rapsitaan steariinit pöydiltä ja kyntteliköistä, riisutaan joulu kodista ja pakataan se hyvään talteen. Kun kaikki joulukoreus on poissa, koti näyttää haikealta ja pöly pukkaa näkyviin. Laskiaiseen mennessä pitänee siivoilla, että pääsee paastoamaan puhtaalla pöydällä.


Vanhempani tapasivat viettää loppiaista ystäväjokolla, napostella yhdessä joulujäämät ja laulaa pois joululaulut. Silloin ennen yritykset monistivat pikkujouluihin yhteislauleltavaksi pieniä punakantisia joululaulukirjasia, joita sitten vielä loppiaisena laulettiin kannesta kanteen.


Loppiainen




















Piparitalon sijasta tänä loppiaisena popsitaan tyttären + lasten tekemä suklaatalo. Se on namia, talo fasun sinistä ja maastona on pohjanmaan piparminttuja. Lyömätön yhdistelmä!

Joulun jäämiä kyökin puolelta


Kinkkuohratto
Keitin ohran riisin tapaan (käytän useimmiten riisin sijasta ohraa, joka on minusta maukkaampaa). Ruskistin paistinpannulla kinkkusilpettä ja sipulia. Lisäsin kinkunpaistolientä, porkkanakuutioita ja herneitä. Sitten vaan ohra kaiken kyytiin, vähän hauduttelua ja syömään!

Rosmariiniperunat ja rapeat kinkkusilppeet
Ruskistin paistinpannulla kinkkusilppeet ja esikeitin perunoita. Leikkasin uunipellile perunat suupaloiksi, ripottelin ruskistetut kinkkusilppeet kyytiin, maustoin rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Lorautin vähän öljyä päälle ja ruskistin kaiken uunissa kypsäksi. Ihania perunoita ja kivan rapsakkaa kinkkua!

Lisukkeeksi sopii tietenkin ketsuppi, soija ja maustekurkku. Tai Aurajuusto creme de freshiin survottuna on herkkulisuke tähänkin.

Kummitädin piparileivokset
Kummitätini voiteli kaksi piparia voilla, porasi omenasta kodan pois ja leikkasi pipareiden väliin poratusta omenasta siivun. Sitten syötiin omenaisia piparileivoksia. Ne ovat vielä parempia, jos omena syöjiä odotellessa ehtii vähän pehmittää piparia.

Joulun jäämiä ensijouluun





























Kuvassa yllä
  • enkeleitä on jäljellä ensi jouluksi runsas parvi (klik)
  • perinteisiä paperitähtiä ja pienempiä, punaisia onnentähtiä (klik)
  • suuremmat aakkostähdet ovat kahden sakaran välistä avattavia rasioita, joihin mahtuu muutama joulunamu
  • pakettien koristeiksi kalalankatasseleihin pujotettuja paperihelmiä, jotka on dipattu punaiseen maaliin ja päällimmäiseksi liimattu paperisuikaleella "JOULUA!"


Paketointi oli jälleen jouluvalmistelujen hauskinta hommaa






























Näkemiin, Joulu!







2 kommenttia:

  1. Niin on "Maijamainen" joulun hyvästely, että tuli oikein hyvä mieli sitä lukiessa ja vielä hyvät kinkkurippeiden käyttöideat kaupan päälle. Hyvää uutta vuotta ja uusia blogikirjoituksia toivoen(:Kurre

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kurre! Vielä on vikat mahikset kellahtaa kinkullisen vatsansa viereen köllölleen. Kohta tulee laskiainen ja lasketaan pulkalla (toivottavasti kelit sen sallii) ankeampien aterioiden äärelle.

      Poista