tiistai 14. helmikuuta 2017

Skappelneuleen ohje tyttärelle kannustimeksi


Skappelneule on pyrkinyt puikoille täällä pitkään. Jälkijunassa ollaan, muut ovat aikoja sitten jo ainakin ekan skappelinsa neuloneet. Kun vieläkään en itse ole alkuun päässyt, ajattelin hehkuttaa tyttären testaamaan skappelia sillävälin, kun pohdin mistä langoista ja kangassuikaleista oman proton skappelia neuloisin.

RAKAS TYTTÄRENI


😊Minulla on maailman ihanin tytär. Kaikista. Ikinä. Oivaltaa sydämellisesti hihiteltäväksi aina arjen tilannekomiikan, ei ole 40 vuodessa hukannut leikkimisen iloa, on lahjakkaasti monitaitava ja hörsylisti naisellinen nainen, joka selviytyy kyllä miestenkin hommista, jollei paikalla ole jotakuta testosteronikollia, jolle voi ripsiä räpytellen delegoida jutun. 

Kadehtikaa pois vaan, te muut tytärten äidit. Sorry, ei voi mitään.

😊

Tämä kaikista paras tytär kyllä värkkäilee ja virkkailee, mutta mielestäni neuloo ihan liian vähän.

Verhoaa neulomattomuuttaan verukkeilla, niinkuin: työ, 2 lasta, 1 mies, kotielukoita, ystävät, saleilu ja tanssahtelu, lasten partio, satujumppa ja musisointi, kodin remppailu ja tuunailu, pihan tonginta, ompelukset, some, leipominen, kokkailu ym.


Mutta kyllä todellakin voisi neuloa enemmän. Rupateltiin neulomisesta, neulomattomuudesta ja skappelneuleestakin. Lupasin toimittaa ohjeen tyttärellekin.
Tai no, oikeastaan ilmoitin, että "minäpä toimitan ohjeen sinullekin", ja tytär kohteliaasti ei kieltäytynyt vastaanottamasta toimitustani (sillä on hyvä kotikasvatus). 

Kun kuulosti pikkasen nihkeältä se tyttären innostus, päätin yrittää myydä skappelohjeen lapselleni mahdollisimman kannustavana ja houkuttavana (toivottavasti) - niinkuin äidit tekee.

Ohjeesta tuli ainakin minulle sen verran vetävä, että eiköhän kohtapuoliin, vihdoinkin, jonkinmoinen skappelpaita omankin kutomon puikoilta neuloudu.

Minulla vaan ajatuskin skappelneuleesta tuppaa lähtemään heti ihan lapasesta: tahtoisin samantien neuloa monta skappelia. Eri värisiä, yksivärisiä ja sateenkaarisäihkyviä, eri laatuisista ja paksuisista langoista ja muistakin materiaaleista. (Vaikka oma villapaitapinoni on jokseenkin minun korkuiseni.)

Ihan innoissani pistin - kun kerran tuli luvattua, tyttärelle skappelohjeen PDFfänä mailiin ja printtasin sen käteisenäkin annettavaksi. Saatanpa vielä vilkaista mahtaisiko varannoistani löytyä tyttärelle kyytiin myös paksut puikot ja mieluisaa lankaakin.


SKAPPELNEULEEN OHJE TYTTÄRELLE NEULOMISEN KANNUSTEEKSI:No niin, kultaseni, tässä
SE SUPERHELPPO JA NOPEA SKAPPELNEULEMaria Skappel DET NYE -lehden kannessa. Skappel -neule yllään.

Kaikki norjalaiset tietävät, kuka on Dorthe Skappel - entinen malli ja TV -juontaja. Moni tietää myös kuka on Dorthen mallitytär Maria Skappel. Ensinnäkin, hän on malli ja todella kaunis sellainen. Toiseksi, hän on norjalainen. Kolmanneksi, neule on super! Kurkkaa itse Marian blogiin (KLIK). 

Kun Maria laittoi Dorthe-äidin villapaitaohjeen blogiinsa, meinasi koko sivu tiltata. Ohje sai norjalaiset ihan sekaisin, eikä ihme. Liikenne ja kysyntä oli niin valtaisaa, että naiset perustivat nettikaupan, jossa myytiin Skappel-neulekittiä lankoineen, ohjeineen ja puikkoineen. Skappel-neule on epäilemättä viimeaikojen kuumin it-vaatekappale.

Skappel-neule on yksinkertaisuudessaan nerokas. Sen pystyy neulomaan ihan kuka tahansa. Neulotaan vaan ainaoikeaa, eikä tarvitse kavennellakaan.

Tässä neuleohje Dorthe-äidiltä:
Maltahan, murulaiseni,
löytyy se kyllä selvästi suometettunakin,
mutta vasta seuraavalta sivulta. ->


SKAPPELNEULE suomeksi
Alkuperäinen ohje: Maria Skappelin blogissa
Kudottu kaksinkertaisella langalla, Ohut mohairlanka (menekki n. 200 g) ja alpakkavillalanka (menekki n. 350 g). Puikot 7
Takakappale
   Luodaan 80 silmukkaa ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein kunnes kappale on halutun korkuinen. Päättele. Tässä paidassa ainaoikein neulottiin 70 cm, jolloin kappaleen korkeus oli yhteensä 75cm.
Etukappale
   Luodaan 80 silmukkaa ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein niin kauan kunnes etukappaleen haluttu korkeus on 7 cm takakappaleen korkeudesta. Etukappalen voi jättää hieman takakappaletta lyhyemmäksi. Tässä paidassa etukappaleen korkeus oli yhteensä 65 cm. 
   Kun etukappaleen haluttu korkeus on 7 cm takakappaleen korkeudesta, keskeltä päätellään 16 silmukkaa pääntieksi. Molemmilta puolilta päätellään sen jälkeen neljällä ensimmäisellä kerroksella yksi silmukka kaula-aukon jatkeeksi. Lopuilla 28 silmukalla kudotaan niin monta kerrosta, että 7 cm tulee täyteen. Päättele. Neulo toinen puoli ja samalla tavoin ja päättele. Näin jälkikäteen ajateltuna keskeltä olisi voinut päätellä muutaman silmukan enemmänkin ja tehdä kaula-aukosta vähän leveämmän. Ehkä sitten seuraavalla kerralla.
Hihat
   Luodaan 36 silmukkaa (alkuperäisen ohjeen mukaan 40 s) ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein kunnes kappaleen korkeus on 15 cm. Lisätään molempiin päihin 1 s. Tämän jälkeen lisäykset tehdään aina neljän "raidan" välein ja yhteensä 7 kertaa, kunnes työssä on 50 s. Päättele ja tee toinen hiha samalla tavoin.
Viimeistely: Ompele yhteen olkapäät, yhdistä hihat olkapäihin ja ompele sen jälkeen hihojen alareuna ja sivusaumat. Kastele neule ja venytä se muotoonsa..

LYKKE TIL!

Nyt sitten vaan puikot heilumaan!
Mitä vaan lankaa, tai kahta, tai kolmea yhdessä. Kunhan tulee paksuilla 7 puikoilla rennon löyhåå.. Eikä aikaakaan, kun valmiina on joku tämmöinen:


Eikä siinä vielä kaikki.
Usko pois, skappelin voi neuloa vaikka matonkuteista…
…Materiaalia kuteiksi löytynee vaikkapa perheen miesten vaatekaapista.


Ja aika upeaa voisi tulla 8, 9 tai peräti 10-puikoilla räsysuikaleista (matonkude) ja joistain upeista möhky-efektilangoista yhdessä. Tai voisi sateenkaarivärjätä väliin topsyvillasuikaleita tai jotain paksua valkovillalankaa…NO,
jokos neulotuttaa?


Olen koonnut tämän kannustuskirjelmän tallenneclipeistä, jotka ovat hiljalleen kertyneet varmaan tuhannenmonesta sitesta. Tässä on ainesta ainakin Skappel ja KalastajanVaimo -blogeista ja skappel-googlailusta,, mutten valitettavasti millään pysty enää jäljittämään kaikkia tallenteideni upeita lähteitä.


PÄIVITYS 170219

I have a dream! / Minulla on haave! Se on helpoista helpoin neulepaita. Normiskappeliakin helpompi. Yhdessä koossa kaikille. Muunneltavissa eripaksuisille langoille ja puikoille. Proton näen silmissäni ja sille on jo nimikin. Suunnitelmakin on. Katso postaus "Yhdenkoon helppoakin helpompi omaskappel".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti