lauantai 4. helmikuuta 2017

Voi voita ja voiveliaKokkaileva lankoni opetti kasarin alussa minutkin tekemään voivelin. Siitä pitäen on meillä levitetty itsetehtyä, voita keijumpaa ja terveellisempää, voivelia leivän päälle. Se on tosi helppo tehdä - ja mikä mikä upeinta, tietää tasantarkkaan, mistä se on tehty.Voi vaan on niin hyvääVoita pytyssä suolaveteen upotettunaEnnen voivelinveivaustaitoa meillä pidettiin aina voikkuleipien tuotantolinjalla voita pytyssä, huonelämpöisenä siis. Se pysyi freessinä vanhalla hyväksi koetulla keinolla: voikimpale pyttyyn ja päälle reippaasti suolaa sekä vettä niin paljon, että voi on kokonaan upoksissa. Lastenkin oli helppo voidella itse omat välipalaleipänsä, kun ei tarvinnut kamppailla kiukuten jääkaappikylmää voita vuoleskellessa. (Voiupokas suolavedessä säilyi kannellisessa purkissa aina raikkaana silloinkin, kun lomailtiin veneellä, ilman jääkaappia.)

Eihän voita mikään voita. Voita ja kermaa kokatessa usein tarvitsee. Olen joskus voittanut yllättävän, voittoman, vaan ei kermattoman (!) vaikeuden, vispaamalla kerman voiksi. Hyvä kansalaistaito sekin.


Tehdäänpäs sitten voiveliaVoivelin aineksetVoiveliin tarvitaan
200 g voita
2 dl öljyä (rypsi tai auringonkukka ei ryöstä voin makuroolia näytelmässä)
1 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
2 dl kylmää vettä


Voiveli valmistuu blenderillä

Voi, öljy ja suola pannaan blenderiin ja sitten annetaan niille kovaa kyytiä. (Sauvasekoitin työstää mieluummin puolikkaan annoksesta.)

Kun voi ja öljy ovat sekoittuneet hyvin keskenään, pidetään masiinassa vauhtia edelleen yllä ja lirutetaan kraanakylmä vesi kyytiin. Vinhassa vauhdissa rasvat emulgoituvat suitsait veteen. Jarrua vaan heti, kun näyttää jokseenkin valmiilta. (Jos pikkasen vettä raamittaa reunoja, ei haittaa, kunhan ei vaan jatka blendaamista liikaa. Silloin emulgointi purkautuu - en tiedä miksi, mutta niin vaan käy.)


Voiveli blenderistä purknukkaan

Seos on ihan lölleröä. Sen voi suorastaan kaataa purnukkaan. Mutta usko tai älä, kun se on saanut jonkin aikaa rauhoittua jääkaapissa...


Voivelia voikkuleivälle
...se on juuri sopivaa siveltäväksi voikkuleivälle.


Voita & voivelia, molempia tarvitaan


Voiveli sopii hyvin perinteisiin voileipätahnoihin, jotka kaikki tehtiin ennen voihin, nyt voiveliin, vain sekoittaen rasvan kaveriksi silppeenä jotain hyvää (esim. keitettyä munaa, silliä, savusilakkaa).

Lämpimien ruokien lisuketahnat, esim. valkosipuli- ja persiljavoin teen kyllä aina siihen itseensä, oikeaan ja pelkkään voihin.Laitanko sinulle voikkuleivän, kultaseni?

4 kommenttia: