sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kiinanlyhty DIY-ohjeHaluatko tehdä ruusuisen kiinanlyhdyn, joka on kuin isoäidin verannalta? Vai tyylikkään mustavalkoraitaisen? Lyhdyn sisään mahtuu patterilla toimiva tuikkukynttilä tai lavendelia tuoksumaan. Ohessa ohje ja molempien lyhtyjen printattavat panelit.

Klikkaa suuremmaksi ruusu- tai raitavalintasi ja 
printtaa 3 arkkia, A4 kokoisena.

Ruusuisen kiinanlyhdyn panelit. 
Yläkerran vaakapanelit ylempänä ja alakerran pystypanelit alla. Molemmat kerrokset ovat heksagoneja, kuusikulmasia muttereita. Niihin tarvitaan 6 panelia kumpaankin.


Mustavalkoraidallisen kiinanlyhdyn panelit.
Punainen on kiinanlyhtyjen pääväri. Siksi särmien vekit ovat punaiset. Panelikuvan voi toki muuntaa harmaasävykuvaksi, jos ei halua edes särmiä punaisina.

Teko-ohje
Ensin printit. 3 x A4 siis.

Printatut arkit leikataan panelipaloiksi.Panelien valkoiset ylä- ja alareunat taitetaan ja liimataan nurjalle puolelle.

Sitten taitellaan. Apuviivat auttavat. Särmävekki, panelin keskellä, on helpompi taittaa ensin ulkopinnasta sisäänpäin ja vasta sitten taittaa tehtyjä taitoksia myöten särmävekit ulospäin, kuten kummakin panelisarjan parissa etummaisessa on jo tehty. Niistä tulee panelien nurkat.Särmävekit liimataan kiinni.
Vielä yksi taitos pystypaneleihin. Sille ei ole apuviivaa. Taitos tehdään nurjalle, särmävekin juureen.

Sitten ylä- ja alakerran panelit liimataan nauhaksi. Puolet kuvista on peilikuvia, ks. jos haluat rytmittää ne. Panelikuvan kapea valkea taitos liimataan viereisen panelin särmän juureen. Tältä ne sitten näyttävät seisaaltaan...

...ja tältä ne näyttävät kun makailevat 

Seuraavaksi liimataan sisäkehät. Valkoisen paneliosan taitettu sivureuna liimataan viereisen panelin keskitaitteelle. Nämä kerrokset ovat vielä viimeistä liimaliitosta vaille valmiit.


Tältä kerrokset näyttävät, kun kaikki liimaukset on tehty.Liimaa ei enää tarvita. Nyt otetaan mieluisa ripustuslanka esiin ja siitä leikataan 12 kpl 50 cm pituista pätkää. Pannaan langat parijonoon. Otetaan kaksi lankaa kerrallaan ja sidotaan ne solmulla pariksi, suunnilleen 15 cm päähän lankaduon päästä. Solmusta lukien lyhemmät langat kootaan myöhemmin alatasseliksi.


Lankapari kerallaan pujotetaan alhaalta ylös, ala- ja yläkerrosten kahden viereisen lohkon läpi. Toinen lankaparin langoista toiseen lohkoon ja toinen viereiseen. Solmu jää alimmaksi, alakerran sisäkulmaan, ja parin vapaat langanpäät solmitaan ylös, yläkerran sisäkulmaan (kuvassa yläkerran solmut rengastettu punaisella). Näin kerrokset sidotaan yhteen ja sidoslangat juoksevat keskikehien sisänurkissa. 


Sitten alakerran lankaparit kootaan keskelle ja solmitaan yhteen keskiön tasseliksi.Ylimmät lankaparit kootaan keskelle ja solmitaan yhteen, ripustimeksi tietenkin.Kiinanlyhty on nyt valmis!

(Tasseleita tai helmiä voi tietenkin lisätä nurkille riippumaan, jos niistä kovasti tykkää.)
Hupsista! Tämän lyhdyn yläkerran kirjoitelmat pitääkin lukea päällään seisten. So what!

Paperinen kiinanlyhty tasselinyörissäMitähän tällä kiinanlyhdyllä sitten tekisi?


No voihan sisään pistää tuikkukynttilän. Mieluummin kyllä sellaisen patterilla toimivan. Tiputetaan vaan keskiön sisään. Se stoppaa pohjalle lankojen varaan. (Kopistellaan samaa reittiä pois.) Ei se mitään valaise, mutta pikottaa pikkasen pimeässä.

Tai keskiöön voi laittaa sideharsotuubissa lavendelia ja ripustaa tuoksuvan lyhdyn vaikka vaatehuoneeseen.

Ja ainahan kiinanlyhdyn voi viedä jollekin, joka siitä ehkä tykkää.

P.S. 
Kiinanlyhtyjä myös aiemmassa postauksessa:

maanantai 26. syyskuuta 2016 Kiinanlyhty paperista2 kommenttia:

  1. Sanoitpa ilahduttavsti, Helli! Mahdoitko huomata, että postauksessani maanantai 26. syyskuuta 2016 Kiinanlyhty paperista
    on isompi ja paljon punaisempi ja kiinalaisempi lyhty. Ihan vaan paperista sekin.

    VastaaPoista