perjantai 21. lokakuuta 2016

Lankanappeja DIY-ohjeLankanappeja tehtiin ennen valkoisesta pumpulilangasta alusvaatteisiin. Nyttemmin, langasta mistä hyvänsä, kaikenväriset, itsetehdyt lankanapit kelpuutetaan vaatteessa ylpeydellä näkyviin. 

Paidallepääsyä odottavalle lankanappisarjalle voi askarrella oman nappikartongin, niinkuin nappikaupoissa ennen. 


Kun nappirasiasta ei löydy tarpeeksi sopivia nappeja, tehdään omat lankanapit. Olen tehnyt niitä Emännän tietokirjan neuvoilla ompelemiini tai neulomiini vaatteisiin. Se on ihan kivaa väliaskartelua.

Lävistimenä olen käyttänyt paksun virkkuukoukun vartta tai paksua neulepuikkoa. Ja pohjarenkaan olen tehnyt lankaa kiertäen, kuten tuossa emännänohjeessa ja hyvin on toiminut. Uudemmissa ohjeissa neuvotaan aloittamaan työ valmiin renkaan ympärille. Mikäs siinä, jos sopivia rinkuloita on vierellä.

Lankanappien teko on näppärä askar. Tusina valmistuu nopsasti, kun taito on tarttunut sormiin. Sitten voikin kokeilla kyytiin erilaisia keskusrakenteita, värejä ja pieniä helmiä.
Ks. Couturemayah -sivulla miten kaunis lankanappi on tämän muinaismallisen pellavapaidan kalvosimessa.Tänäpäivänä nappia pitäisi varmaan kutsua mandala-napiksi - kuulostaa trendikkäämmältä, eikö?

Lankanappeja tehtiin myyntiin Dorsetissa, Englannin kanaalin rannalla. Nappi nimettiin siellä dorset-napiksi, josta löytyy paljon virikekuvia googlettamalla hakuna "dorset buttons".

Lisää teko-ohjeita
 • Ks. henrysbuttons -sivulla on erinomaisen selkeä teko-ohje, in english, mutta kuvat puhuvat asian täysin ymmärrettävästi.
 • Ks. Myös craftstylish sivulla on oiva, vähän värikkäämpi ohje.

Nappikartonki

Ennen nappikauppiaalta ostetut napit, yleensä 6 - 12 kappaleen sarjoina, oli langoitettu niitä varten painetulle, koristeelliselle kartongille. 

Ne kartongit olivat usein muodikkaita, tyylikkäitä, taiteilijan piirtämiä. Kekseliäästi esim. herrainpaitaan tarvittavat napit oli langoitettu kartongin kuvassa paikoilleen herrasmiehen paitaan. Googleta ihmeessä "vintage button cards" ja ihastu!

Itsetehdyt lankanapit ansaitsevat oman kartonkinsa, tämmöisen vaikka:(Hain näihin nappikartonkeihin kuvat aarreaitasta: The graphics fairy)
4 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiinnostuksestasi! Vielä vinkki: ison lankanappi-mandalan voi koukkuilla paksusta langasta tms. pahvilaatikkopahvista leikatulle renkaalle.

   Poista
 2. Hienoja, mielenkiintoista oli lukea tarinasi. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, Mummo, ja oikein rattoisaa viikonloppua sinnekin!

  VastaaPoista