tiistai 11. lokakuuta 2016

Paperipallo DIY-ohje


Tämmöisiä koristepalloja tehtiin ennen edellisvuoden joulukorteista. Harpilla piirettiin kortteihin 20 pyörylää ja niiden sisään tasasivuiset kolmiot. Leikeltiin, taiteltiin ja odoteltiin liiman kuivumista. Nyt homma hoituu helpommin, kun printterit pursottavat. Hei taas me mennään oikotietä onnelaan!

Valmis, yhdestä A4 arkista tehty paperipallo on jokseenkin appelsiini-greippi-kokoa. Tavallinen 80 g printteripaperi käy hyvin. Valokuvapaperi tai ohut kartonki, 100 g printteripaperi, tuottaa lujemman ja fiinimmän jäljen. 80 g:n paperiakin voi printtailun jälkeen tuunailla esim. lakalla tai silittäen sulatella paperiin hangattua tuikkukynttilää kahden pergamentin välissä.Kurkkaa albumiisi, googlaile kuvia, scannaa kirjansivu, sanomalehteä tai lahjapaperia - ihan mitä tahansa mielit. Ja sitten vaan valinta printtiin A4:n täydeltä. Jos sinulla on värillistä printteripaperia, voit tehdä siitä yksivärisen pallon ja printata sille vain tuossa alempana opastetun apuviivaston. Valkoinenkin pallo on nätti sekin. Ja voihan valmiiseen palloon tietenkin liimailla pikkukoristeita.

Syötä tekemäsi kuvatulosteet uudelleen printteriin ja printtaa kuvien taustapuolelle tämä apuviivasto. Klikkaa A4 kokoon. Huom. reunamilla printterin tulostusalueen edellyttämät marginaalit.
Paperipallon apuviivasto printattavaksi A4-arkille


Kun apuviivasto on tulostettu kuvien taustapuolelle on aika harkita haluatko ehkä lakata tai steariinikiillottaa kuvan. Jos, niin tee se nyt.

Niin tai noin, seuraavaksi leikataan. Apuviivatossa on 20 ruutua, kunkin sisällä ympyrä. Leikkaa ympyröiden ääriviivaa pitkin. Tämä on vähän tylsä homma, mutta kun tässä nyt vaan tarvitaan nämä 20 pyöreää paperipalaa.Sitten voisi vaikka paussata ja pohtia mikä olisi pyöryläkuvien väritykseen sopiva ripustus- ja tasselilanka.

Ihan hyvin voi tehdä läjäpäin palloja ilman ripustuslankaa. Jos kumminkin haluaa pallon jonnekin, voi ripustuslangan vintagetapaan pistää parsinneulalla valmiin pallon lehdykän läpi.

Minä olen tasselitykkääjä. Kieputan ja solmin tasselin pallon läpi kulkevan ripustuslankalenkin hännänhuipuksi. Sitten jokaiseen pyörylään taitellaan 3 lehdykkää. Taittelun apuviivat ovat taustalla ympyrän sisällä, tasasivuisen kolmion reunaviivat. 20 pyörylää, joissa kussakin 3 lehdykkää. 60 taitosta siis. Ota mukaan mielimusaa jos ahdistaa jo alkaessa.
Taukoliiku välillä liiman hakuun!Pallo rakentuu kolmesta kerroksesta. Kerrokset ovat lehdyköistä yhteenliimattuja sarjoja kolmioista.

Ylä- ja alakertaan käytetään kumpaankin viisi osaa, jotka liimataan lehdykästä viereiseen, kolmiokärjet keskustaa kohti. 

Keskikerroksen kolmiot liimataan lehdykästä viereiseen, kolmion kärki vuoroin ylös- ja alaspäin. 

Jätetään vielä liimamatta kaikkien kerrosten viimeinen, kehäksi yhdistävä, lehdyköiden liimaus.Sitten ripustusnlenkki+tasseli alakerran keskiöön ja liimataan alakerta kehäksi.Keskikerros liimataan kehäksi ja kiinni alakerroksen lehdyköihin.

Sitten vielä yläkerta liimaillen kehäksi niin, että ripustuslanka jää pallon sisään ja yläkerran keskiöön.

Kunnon solmu ripustuslangassa pallon huipulla lukitsee langan palloon. 


Näithän tekee vaikka kuinka monta yhteen syssyyn nyt kun homma on hanskassa.


Paperipalloja tasselinyöreissä
2 kommenttia:

  1. Luettuna pelkästään kuullostaa hankalalta, mutta kun samalla tekee, niin varmasti helpompaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta. Yritin kuvata vaiheen joka välissä. Homma ei ole vaikea, kun sen kerran on tehnyt. Sormiinhan jää aina muistijäljet tekemisistä. Hankalinta on ennen liimailua pitää huolta niistä juurileikatuista 20 paperilappusesta, etenkin jos apureina on lapsosia tai lemmikkejä.

      Poista