lauantai 15. lokakuuta 2016

Lauantairuokaa pullantuoksussa


Lauantaisin äitini leipoi. Pullaa ja usein myös peltipiirakkaa. Jos äiti oli leiponut ruokaisaa, vaikka liha-, kaali- tai lohipiirakkaa, syötiin sitä. Jos piirakka oli makeaa, syötiin lauantairuokaa. Ei siis mitään tavallista soppaa tai perunoita soosilla, vaan jotain ihan erilaista, niinkuin pekoniin käärittyjä banaaneja ja nakkeja.

Piirakka leivotaan aina uunipellin kokoisena. Raparberi-, mustikka- ja omenapiirakka leivotaan pullataikinasta. Päälle pyöritellään ristikkotangot, jos taikinasta rittää.

Ruokaisa piirakka leivotaan ilman sokeria ja kardemummaa alustetusta pullataikinasta. Siihen kaulitaan koko pellin kokoinen, täytteen kätkevä kansi.

Äidin leipoessa isäni vei minut yleensä CitCatiin (leffateatteri Bensowin talon nurkalla). Siellä pyöri tauotta uutis- ja urheilufilmit maailmalta ja niiden lomassa Disneyn piirrettyjä. Molemmille jotain omaa ja yhteiseksi pussi ranskanpastilleja tai tiikerikarkkeja (Niitä pyöreitä, kovia ananasnameja, joissa on tiikeriraidat reunoilla.). Kesäisin mentiin äidin tieltä uimastadikalle polskimaan ja syötiin eskimojädet.

Sitten ajettiin pullantuoksuiseen kotiin syömään sitä ei arki-, vaan lauantairuokaa, esim.Pekoniin käärityt nakit ja banaanit


Yksinkertaista: jokainen nakki ja banaani kääritään pekoniin. Uuniin tai grilliin. Valmista, kun pekonit ovat ruskistuneet rapsakoiksi. 

Tykkään vieläkin. Banaani on ruokaisa perunankorvike ja nakithan nyt aina kelpaa kaikille.Murulihavoikkuleivät


Jauhelihaan sekoitellaan makua. Samaan tapaan, omin makumieltein, kuin lihapullia tai färssiä tehdessä. Mutta pysytellään mahdollisimman lihaisena.

Minä sekoitin tähän satsiin soijaa, suolaa, pippuria ja ketsuppia.


Maustettu muruliha levitetään leipäviipaleille. 


Päällimmäiseksi pannaan juustoa. Näissä emmentalia. Koskenlaskija tai lälläjuusto (edam) ainakin maistuu yleensä lapsille, mutta aura kyllä kruunaa leivän parhaiten. 


Sitten leivät uuniin tai grilliin. Valmista on, kun juusto ruskettuu.


Leivän päälle vielä tomaattia tai säilöttyä kurkkua.

MurulihavoikkuleipäEi kommentteja:

Lähetä kommentti